IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в САЩ приключила през юни 2009 г.

Краят на най-дългия спад от Втората световна война обаче не означава, че икономиката се е върнала към нормалните си възможности, смятат експерти

19:01 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в САЩ приключила през юни 2009 г.

Рецесията в САЩ, която започна през декември 2007 г., е приключила през юни 2009. Това казват от американското Национална служба за икономически изследвания (NBER), според които след посочения месец на миналата година е последвало бавно възстановяване.

По данни на групата 18-месечната рецесия е най-дългата след края на Втората световна война, задминавайки продължителността на икономическия спад през 1973-75 и 1981-82 (по 16 месеца).

От NBER предупреждават, че настоящите им констатации нямат връзка с текущото състояние на икономиката и не представляват прогноза за бъдещето. Ако в близко бъдеще настъпи нов спад, то той според организацията ще представлява отделна рецесия.

„При определянето на юни 2009 г. за граница на рецесията комисията не е заключила, че икономическите условия от този месец са станали по-благоприятни или че икономиката се е върнала към нормалните си възможности”, се посочва в изявление на NBER.

„По-скоро комисията само определя, че рецесията е приключила и че възстановяването е започнало през този месец.”

Въпреки че американската икономика се разрасна с 5% за последните три месеца на 2009 г., растежът се забави до 3,7 на сто за първото тримесечие на 2010 и до 1,6 на сто за второто, с което притесненията за икономиката се подновиха, коментира MarketWatch. Нивото на безработицата, възлизащо в момента на 9,6%, също остава близо до 17-годишен връх.

Повечето икономисти се съмняват, че САЩ ще се потопят в друга рецесия, но малко са и тези, които очакват рязко ускоряване на растежа при липса на голямо повишение на новите назначения в американските компании и скок на потребителските разходи. Нещо повече, притеснени за бъдещето, много американци продължават да ограничават разходите си в опит да понижат задълженията си или да увеличат своите спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още